Eerlijke verzekeringswijzer

Algemene score verzekeraars

Deze tabel laat de scores op het beleid van 10 grote verzekeringsgroepen in Nederland zien. Een uitroepteken geeft aan dat er ook een praktijkonderzoek op het thema is gepubliceerd.

Thema’s

Klik op een thema om de scores van verzekeraars in detail te bekijken.

Arbeidsrechten
Belastingen
Bonussen
Bosbouw
Corruptie
Dierenwelzijn
Electiriciteit
Finsect
Gendergelijkheid
Gezondheid
Klimaat
Maakindustire
Mijnbouw
Mensenrechten
Natuur
Olie Gas
Transparantie
Visserij
Voeding
Wapens
Woningbouw

Waarom de Eerlijke Verzekeringswijzer?

Grote Nederlandse Verzekeraars hebben in hun investeringsbeleid nauwelijks oog voor duurzaamheid, terwijl over dit onderwerp wel veel internationale richtlijnen bestaan.. Dat staat in een gepubliceerd onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer, een initiatief van onder meer Oxfam Novib, FNV, Amnesty International en de Dierenbescherming.

 

De initiatiefnemers, die in 2009 ook de Eerlijke Bankwijzer oprichtten, namen het investeringsbeleid bij levensverzekeraars ING, Achmea, SNS Reaal, ASR, Delta Lloyd, Aegon, APG, Legal & General en Generali onder de loep. Het bleek dat voor thema’s als klimaatverandering, gezondheid, natuur en dierenwelzijn vaak amper aandacht is bij een besluit om in een bepaalde onderneming te beleggen. En voor beleid op mensenrechten scoorden slechts twee verzekeraars ‘goed’, waar de rest niet verder kwam dan ‘zeer slecht’ tot ‘onvoldoende’. Gelukkig zijn er ook een paar uitschieters naar boven, zoals de 9 voor het beleid voor ASR op het gebied van wapens, en de 9 van ING voor het beleid op arbeidsrechten. Het onderzoek focuste zich op levensverzekeraars omdat zij over de lange termijn beleggen en als aandeelhouders invloed kunnen uitoefenen op de bedrijven waarin zij investeren.

 

Bekijk hier de uitzending van Tros Radar.

 

Halve waarheid

Het Verbond van Verzekeraars erkent dat er nog verbeterpunten zijn, maar betreurt dat het de Eerlijke Verzekeringswijzer de indruk wekt dat verzekeraars bijna niets doen aan het thema duurzaamheid. Dat is niet waar! Binnen het Verbond hebben zij bijvoorbeeld een Code Duurzaam Beleggen. Het Verbond wijst erop dat de onderzoekers alleen gebruik hebben gemaakt van openbare bronnen. Verzekeraars doen echter veel meer dan er op hun website gepubliceerd staat. Die informatie is niet in deze studie opgenomen! Het Verbond van Verzekeraars, de branche-organisatie van verzekeraars in Nederland, schoot aanvankelijk vanuit een eerste impuls in de ontkenningsfase toen de Eerlijke Verzekeringswijzer zich aandiende en haar eerste beleidsonderzoeksrapport zou gaan publiceren. Gelukkig het Verbond deze wat defensief ingestoken reflex korte tijd laten bijgesteld en is het na enige zelfreflectie tot een meer realistische (en veel constructievere!) beschouwing gekomen. In een artikel van Nicole Lemmen, beleidsadviseur Algemene Beleidszaken bij het Verbond, in de ‘Beursbengel’ (publicatiedatum: 30 november 2013), waarin zij onder meer schrijft:

 

We moeten eerlijk zijn: wat duurzaamheid betreft staat de verzekeringssector nog maar in de kinderschoenen. Nog lang niet elke verzekeraar, en eerlijk is eerlijk: ook het Verbond zelf niet, legt jaarlijks openbaar verantwoording af over de resultaten op duurzaamheid. Het laaghangend fruit is geplukt. Uitbouw en verbetering is mogelijk en noodzakelijk. Daar is het Verbond zich van bewust. Hulp (en soms druk) van buitenaf draagt bij aan de voortzetting en versnelling van het proces. Het Verbond is daarom ook blij met consumenten, wetenschappers, politici en NGO’s die met een kritische blik naar verzekeraars kijken, en ook concrete suggesties doen. Zoals de zes NGO’s die onlangs de Eerlijke Verzekeringswijzer lanceerden. Dat houdt de sector scherp.